Zaanse Landschapsschilders wandeling – een plaatje!

Soms gaat iets wat leuk is tergend langzaan! Meestal vliegt de tijd wanneer je plezier heb! Maar ga wandelen met kinderen en je doet zomaar 3,5 uur over wandeling die je makkelijk in 2 uur kan lopen. Is dat erg? Nee! Is dat leuk? Ja! Zo zie je nog meer van de omgeving!

Pas geleden heb ik het foldertje ’10 Wandelroutes in de Zaanstreek’ opgehaald, het zonnetje scheen, perfect wandelweer. Daarnaast moest er maar eens wat getraind worden voor de Nijmeegse vierdaagse en dus bedacht ik dat wij wandeling 2 ‘Zaanse Landschapsschilders’ uit het foldertje wel konden wandelen, in iets gewijzigde versie want in plaats van in Wormerveer te beginnen, gingen we thuis van start.

Schelpenpad, Koog aan de Zaan, wandelen Zaanstreek, Zaanse Landschapsschilders
Schelpenpad, Koog aan de Zaan

Eerst naar het treinstation van Koog aan de Zaan waar de jongste direct naar het bruggetje vloog om te kijken of Donald Duck er rond zwom, een spierwitte eend die regelmatig hier te vinden is. Vandaag jammer genoeg niet, hij was vast bij Katrien Duck op visite. Over het bruggetje gingen we direct rechtsaf om naar het punt te lopen waar wij de route op zouden pikken. Een chocolade bruine retriever kwam enthousiast op ons af rennen om snuffelend kennis te maken, fluitenkruid in de berm, waterlelies en een trotse moedereend met 10 pulletjes in de sloot. Het is overduidelijk voorjaar!

Nog maar net van start en de jongste riep: ‘Ma-am, ik heb een schelpje in mijn schoenen!’ Wat waren wij blij met de vele bankjes langs het eerste gedeelte van dit pad. Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van bijna alle bankjes om alle steentjes cq schelpjes weer uit de schoenen te krijgen!

Wandelbankje Koog aan de Zaan, Zaanse landschapschilders, wandelen in  de Zaanstreek
Fijn al die wandelbankjes, vooral als je een stukje schelp in je schoen heb!

Eindelijk aangekomen op het Guispad, als de jongste een spinnetje op het fietspad ziet lopen, de loep moet er bij komen want de spin moet even goed bestudeerd te worden. De oudste blijft op ruime afstand, want spinnen zijn vooral eng! Ook al is het maar een klein spinnetje met een wit bolletje onder zich. De spin liep steeds verder het fietspad op, waar aardig wat fietsers fietsten. De jongste riep zich daarom maar uit als spinnenredster en zorgde er voor dat het spinnetje veilig aan de overkant van het fietspad kwam. Je kan toch niet een spin plat laten rijden!?

Guisweg Zaandijk, wandelen in Zaandijk, Zaanse Landschapsschilders
Spinnenredster

Van een spin redden word je dorstig, maar ook daar was aan gedacht en ik had drie flessen met water mee genomen. Er werd een steigertje ontdekt en een losse rietstengel. Meer heb je niet nodig voor een perfecte wandelrustplaats want wat is er leuker dan met een rietstengel in het water prikken en te kijken hoe ver je kan spetteren, schaatsenrijdertjes over het water te zien glijden en andere torretjes te ontdekken? De tijd gleed voorbij en met enige moeite kreeg ik ze weer in beweging.

Guispad Zaandijk, Zaanse Landschapsschilders, water, sloot, Zaanstad
Water!

In Westzaan stond er een fijne picknicktafel langs de weg, tijd voor een dropveter en een foto. Het haalde ons uurgemiddelde behoorlijk naar beneden! Maar deed dat er toe? Nee!

Westzaan, wandelen in Westzaan, Zaanse Landschapsschilders
Westzaan

Onder de A8 door en over de fietsbrug kwamen we op het fietspad terecht richting het politiebureau in Zaandijk om vervolgens te ontdekken dat het stikte van de harige rupsen! We zagen ze overal, in de struiken, op het gras en dus moest de loep om ze beter te kunnen bekijken er weer aan te pas komen. En o ja, een paar rupsen hadden besloten om ook maar over het drukke fietspad te gaan kruipen. De overkant zag er wel heel aanlokkelijk uit kennelijk! De jongste kreeg het niet over haar hart om door te lopen vóór ze veilig aan de overkant waren. Stel je toch eens voor dat een fietser ze niet zag kruipen…… en wel een spin redden, maar niet een rups? Onmogelijk!

Rupsen, Zaanstreek, Zaandijk, Zaanse Landschapsschilders
Rupsen, geen idee welk soort. Maar ze zijn mooi!

Het speeltuintje in Zaandijk was wederom een goede rustplaats om letterlijk even de voeten van de vloer te halen, want met schommelen hoeven je vermoeide voeten niet de grond te raken. Wat een uitvinding!

Weer een stukje onverhard pad, om ons heen werden we luid kwakend welkom geheten door een aantal kikkers, veel zin om op de foto te gaan hadden ze echter niet want zodra ik de camera pakte sprongen ze in het water en verdwenen tussen het riet… Dag kikkerfoto! Dan maar een andere foto! 😉

Zaandijk, Rooswijk, Zaanse Landschapsschilders, wandelen in Zaandijk
De kikkers wilden niet op de foto….

De route kon ik bijna zonder kaart lopen, op het allerlaatste stukje na heb ik al deze paden al eens bewandeld, maar dat was ook direct mijn valkuil! Ik had de folder even iets beter van te voren moeten lezen, niet alleen maar op het kaartje kijken. Want had ik dát gedaan, dan had ik gezien dat het Frans Marspad tijdens het broedseizoen gesloten was! Nu kwamen wij er achter toen wij voor de afgesloten brug stonden. Nooit bij stilgestaan, pas toen dacht ik: o ja…!  Maar goed: elk nadeel heeft zo zijn voordeel want hadden we wel door kunnen lopen dan hadden we nooit een stukje vlindervleugel gevonden. Voorzichtig hebben we het stukje vleugel opgepakt en mee naar huis genomen, om het later onder een macroscoop beter te bekijken!

Terug naar het treinstation NS station Zaandijk Zaanse Schans waar wij de trein terug namen naar NS station Koog aan de Zaan om vervolgens nog even 3 grote milkshakes te halen, waarvan wij vonden dat wij die wel verdiend hadden! De complete wandeling is 10 kilometer. We hebben de officiële wandeling weliswaar niet helemaal af kunnen lopen maar alles bij elkaar hebben wij toch die afstand wel gehaald volgens mij. Nog nooit heb ik zo langzaam gelopen, maar tegelijk ook zó genoten. Leuk om met kinderen op stap te zijn die de wereld toch op een andere manier dan een volwassene bekijken. Trainen voor Nijmegen doe ik wel een andere keer!

Na augustus nog maar een keer dit pad lopen, maar dan helemaal!

Meer informatie over het wandelfoldertje vind je hier in een eerder door mij geschreven blog: http://www.smalladventuresofadutchhiker.com/368-2/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *