Wandelen door de Nederlandse Sahara

Op de eerste tropische dag van 2017 lopen wij over het Hulshorsterzand, strak blauwe lucht, genadeloze zon, brandend zand…De temperaturen kunnen hier tot wel 40 graden oplopen… je zou bijna denken dat je in de Sahara loopt! Maar het was toch écht in Nederland waar wij door het zand ploeterden.

NS wandeling, Hierdense Poort, Nederland
Station Nunspeet, het beginpunt van de NS wandeling Hierdense Poort

Enkele weken terug lazen we over een nieuwe NS wandeling, de Hierdense Poort. Een NS-wandeling van treinstation Nunspeet, naar het treinstation van Harderwijk en 20 kilometer lang. Eigenlijk hadden we deze wandeling al eerder willen lopen, maar toen kwam het er niet van en stelden we de wandeling uit tot afgelopen zaterdag, niet wetende dat het dan bloedheet zou worden! En misschien was dat ook wel daarom dat wij zo veel mazzel hadden dat het zonnetje lekker scheen….

Als we het treinstation van Nunspeet achter ons laten komen wij al snel bij het Veluwetransferium waar een 30 meter hoge uitkijktoren staat. Er voorbij lopen lukt mij niet, té nieuwsgierig wat er te zien is als je boven staat en dus lopen we naar boven en vergeet ik de traptreden te tellen…iets wat ik eigenlijk altijd doe, maar nu dus even niet! Dan maar niet voor een keertje, de beloning van het naar boven lopen is evengoed een schitterend uitzicht over de omgeving én een heerlijk briesje. Een aardig briesje zelfs want de toren schommelt er helemaal van!

Niet veel later lopen we het eerste zandpad op, het zand is heerlijk warm door de zon. Bijna trap ik op iets, als ik het  ineens zie bewegen en trek snel mijn voet weer op! Is het een slang? Nee, het is een hazelworm! Een pootloze salamander waarbij zijn naam verwijst naar de bruine kleur die hij heeft. De salamander kan ongeveer 45 cm lang worden. Hij komt overal in Europa voor en in Nederland vooral op de Veluwe. Dat klopt ook wel want amper een kilometer verder zien we er nog één, ook die lag heerlijk te genieten van het zonnetje. Mazzel!

Hazelworm, pootloze salamander, NS Wandeling Hierdense Poort
De Hazelworm, een pootloge salamander

Als we een boom voorbij lopen horen we ineens ontzettend veel gekwetter van wel héél dichtbij! We bekijken de boomstam nog eens goed en er blijkt een vogelnest in te zitten. We besluiten maar gauw door te lopen zodat moeder ongestoord haar jongen kan komen voeren zonder bang te zijn voor 2 rare wezens met hoed en pet op die zo aandachtig naar de stam zitten te koekeloeren. Daar zit ze vast niet op te wachten!

Hulshorsterzand, Sahara, NS wandeling, Hierdense Poort, NS wandeling Hierdense Poort
Het lijkt de Sahara wel!

Inmiddels is het rond het middaguur en bereiken we de zandverstuiving. Ineens want om er zicht op te krijgen moeten we over een heuveltje klimmen. Zand in mijn schoenen, als ik toch ergens een gruwelijke hekel aan heb!? Maar het heeft geen zin om mijn wandelschoenen te legen want twee stappen en het zit er weer in. Het gebied is prachtig. Het lijkt wel of we door een woestijn lopen, gelukkig maakt het windje dat af en toe de kop op steekt het nog enigszins dragelijk! Ik geloof direct dat de temperaturen hier ontzettend hoog kunnen oplopen tot wel 40 graden en dat het ’s nachts juist heel koud kan zijn en toch kom je zelfs hier nog dieren tegen die in dit gebied leven. Ongelofelijk.

Hulshorsterzand, NS wandeling Hierdense Poort, Nunspeet, Harderwijk
Hulshorsterzand of was het toch de Sahara?

Het is ploeteren, zand in de schoenen, verder ploeteren en als je het windje voelt even stoppen om van de omgeving te genieten om vervolgens weer langzaam verder te lopen. Ik ben blij met mijn hoed want de zon schijnt genadeloos! Door een hoed te dragen voorkom ik dat mijn nek en oren verbranden en dat de zon niet in mijn ogen schijnt. In de trein hebben we onze armen, benen, gezicht en elk ander stukje blote huid ingesmeerd met zonnebrand factor 30 en dat is maar goed ook want je zou er uit komen te zien als een kreeft als je het niet doet. Geen plekje hier waar schaduw is. Maar waterflesje bij de hand en zo lukte het ons om de zandverstuiving over te steken en wat zand van de ene kant van het Hulshorsterzand naar de andere kant te brengen. Er kwam een vrachtwagenlading aan zand uit onze schoenen.

Kasteel, Essenburgh, Kasteel Essenburgh, NS wandeling, Hierdense Poort, NS wandeling Hierdense Poort
De oprijlaan naar kasteel Essenburgh

Het bos laten we nu langzaam achter ons. Niet altijd is de beschrijving heel duidelijk en één keer lopen wij het verkeerde zandpad op. Bij kasteel Essenburgh besluiten we op het terrasje in de schaduw te gaan zitten en te genieten van een heerlijk koel drankje voor dat wij aan het laatste stuk van de wandeltocht beginnen!

Tractor, NS wandeling, Hierdense Poort, NS wandeling Hierdense Poort
Prachtig weer om het gras op te schudden!

Het laatste gedeelte gaat dwars door de weilanden, geen greintje schaduw, het drinken dat we bij ons hebben is zowat aan het koken. Maar Harderwijk is niet ver meer, in de verte zien we de bebouwing al. We moeten vervolgens nog een heel stuk dwars door Harderwijk wandelen waarbij wij o.a. de molen en het Dolfinarium passeren en vlak bij de haven besluiten wij wederom een terrasje te pikken. We hebben het wel verdient vonden wij. Voordat we bij het NS station zijn van Harderwijk, zijn wij zo weer 20 minuten verder

Harderwijk, NS wandeling, Hierdense Poort, NS wandeling Hierdense Poort, kasteel Essenburgh
Het eindpunt van de wandeling: Harderwijk

Conclusie,

Vooral het eerste stuk van de wandeling vonden wij erg mooi. Zo leuk om de hazelwormen te zien, de Veluwe en de prachtige zandverstuiving en te genieten van het uitzicht. We hadden ons goed voorbereid daarom viel het mee met de last van de warmte!

Tips voor de warmte:

 • Draag een hoed of een pet waarbij je nek ook beschermd is
 • Smeer je goed in met een hoge beschermingsfactor en smeer alles in, óók de randjes van de oren!
 • Zorg dat je voldoende water bij je  heb!

Mocht je 20 kilometer te ver vinden kan je de wandeltocht inkorten, door de bus te pakken:

 • na 10 kilometer (Buslijn 103, halte Landgoed Hulshorst)
 • na 12 kilometer (Buslijn 103, halte Hierden Wijtgraaf)

Een gedachte over “Wandelen door de Nederlandse Sahara

 1. Grappig hoe het samenvalt; de hitte en de
  zandvlakte. Het heeft in ieder geval een
  spectaculaire foto opgeleverd van één
  wandelaar en heel veel zand. Mooi hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *