Rugzakken en heuptassen

Voor het wandelen heb ik verschillende rugtassen en een heuptas. Welke ik gebruik hangt af wat voor wandeling ik maak!

Grote Osprey Rugzak

Vorig jaar mei ben ik bijvoorbeeld naar Engeland geweest om een gedeelte van het South West Coast Path te lopen. Meerdere dagen, tentje en kampeerspullen mee. Toen had ik echt een grote rugzak nodig, dat werd een Osprey. Maar welke voor jou het meest geschikt is, is van heel veel factoren afhankelijk! Rugzakken voor dames zijn anders dan voor de heren. Vrouwen hebben meestal een kortere rug en ook de banden van de rugzak lopen anders.

Het fijne van mijn Osprey rugzak is dat het een frame heeft waardoor hij iets van mijn rug afstaat en het niet plat op mijn rug, daardoor kan er lucht tussen de rugzak en mijn rug komen. Mijn rugzak heeft ook brede en vooral zachte heupbanden omdat een groot gedeelte van het gewicht van de rugzak op je heupen steunt. op de heupband zitten aan weerszijden twee vakjes precies groot genoeg voor je mobiele, sleutels of een kleine portemonnee. Aan de onderkant zit een apart vak met een rits, waar je bijvoorbeeld een slaapzak kan stoppen. Aan de voorzijde nog twee ritsvakken en een elastisch vak. Van de klep kan je eventueel nog een heuptas maken, maar daar heb ik nog nooit gebruik van gemaakt en ga ik waarschijnlijk ook niet gebruiken.

Osprey Tempest 40L rugzak

Wanneer ik slechts 2 nachten ga kamperen en we met zijn tweeën zijn gebruik ik mijn 40L rugzak van alweer Osprey. Uiteraard is hij stukken kleiner dan mijn grote rugzak, maar ook heeft deze rugzak geen frame. De rugzak zit meer direct op je rug, maar door het rastersysteem zorgt het toch voor voldoende ventilatie. Ik heb er zeker wel even aan moeten wennen! Fijn dat er ook aan de zijkanten ruimte is om een losse drinkfles te stoppen bijvoorbeeld. Maar ook kan je gemakkelijk een camelbag in de rugzak stoppen. Ideaal! Ik heb hem voor het eerst gebruikt tijdens de laatste etappes van het Trekvogelpad gebruikt en het beviel goed. Lees mijn avonturen van het Trekvogelpad hier: http://www.smalladventuresofadutchhiker.com/trekvogelbad-oftewel-pieterpad-overdwars

Vaude rugzak

Hoeveel liter deze rugzak is weet ik eigenlijk niet, het is één van de oudste rugzakken die ik heb, maar ik schat dat de rugzak ongeveer 20L is. Deze rugzak gebruik ik af en toe bij een dagwandeling. Hij is fijn smal, zodat ik niet met mijn armen tegen de zijkanten van de tas aan kom. En toch is dat ook gelijk het nadeel, want omdat er zijvakken ontbreken kan ik er geen drinkfles in stoppen. Ik moet deze echt in mijn tas stoppen en dat vind ik niet echt heel handig.

Osprey heuptas

Dit is de tas die ik gebruik tijdens de 4daagse van Nijmegen! In de voorbereiding loop ik vaak met een rugzak op met flink wat gewicht, tijdens de Nijmeegse 4daagse probeer ik juist zo min mogelijk mee te nemen! Met een rugzak ben ik geneigd om meer mee te sjouwen dan dat ik eigenlijk nodig heb achteraf gezien! En het is zo fijn om dan ineens zo licht te wandelen, heerlijk! In mijn heuptas passen twee flessen drinken die ik heel gemakkelijk kan pakken. Mijn lunchpakket kan in het grote vak, in de vakken in de heupgordel zitten mijn sleutels en mobieltje en in het voorvak zit aan een lanyard die vervolgens weer aan mijn tas gehaakt mijn stempelkaart (stel je voor dat ik die onderweg kwijt raak!). Aan de voorzijde zit ook nog een elastiek kruislings. Wanneer ze regen opgeven prop ik daar mijn regenbroek en poncho tussen.

Ga, wanneer je op zoek bent naar een rugzak bedenk dan voor welk doel je de rugzak wil gaan gebruiken, ga altijd naar een goede buitensportwinkel, ga passen en uitproberen en laat je goed voorlichten. Alleen zo vind je uiteindelijk de rugzak die het best bij jou lichaam en wensen past!