Post uit Japan, konnichiwa!

Zomaar een gewone woensdag, een normale doordeweekse dag tot de postbode een mooie handgeschreven brief in de brievenbus stopt. Ineens wordt die normale dag midden in de week ineens bijzonder! Want post van de andere kant van de wereld krijg je niet elke dag en zeker niet zo mooi gekalligrafeerd! Straatnaam staat niet op de envelop, alleen mijn naam, huisnummer en postcode en toch heeft deze brief duizenden kilometers succesvol overbrugt.

Jaren terug werkte ik voor een uitgeverij van kalenders en agenda’s en ieder jaar kreeg ik ergens in de zomer een envelop uit Japan met een bestelling voor een kunstagenda. ┬áDie viel wel op tussen de rest van de post uit Nederland. De bestelling was afkomstig van een Japanse oud medewerker van de ABN AMRO die graag de agenda nog wilde blijven ontvangen nadat hij met pensioen was gegaan. Elk jaar zat er een vriendelijk briefje bij waarin hij schreef over bijvoorbeeld een lezing die hij had bijgewoond over het Leidens ontzet. Hij schreef dat hij de schilderijen van Johannes Vermeer zo mooi vond etc. En vervolgens ging er een kunstagenda vergezeld met een briefje terug naar Japan. Langzaamaan ontstond er een briefwisseling tussen Japan en Nederland. Niet alleen maar om een kunstagenda te bestellen maar ook uit interesse. Boekentips werden uitgewisseld. Hij vertelde over zijn leven in Japan en ik over dat in Holland. Ik leerde van hem mijn naam in het Japans te schrijven en hoe iemand te begroeten op zijn Japans. Altijd handig, je weet nooit wanneer het van pas komt!

Krantenartikel, Japan, kranten, artikel, 4daagse van Nijmegen, 3daagse, Gunma prefecture, wandelen,
Krantenartikel uit Japan

Helaas leeft hij niet meer, elk jaar rond zijn sterfdatum stuur ik nog steeds een kaart of brief naar zijn dochter. En zo af en toe ontvang ik post terug van haar. Zo gaat het nu al ruim 10 jaar en ik blijf het iedere keer weer bijzonder vinden. Ditmaal blijkt er een krantenpagina in de envelop te zitten, nu is mijn Japans zeer beperkt, dus het echt kunnen lezen gaat mijn pet te boven. Maar gelukkig had ze wat begeleidende tekst er bij geschreven in het Engels en Duits zodat ik het toch een heel klein beetje kan begrijpen. Ze weet dat ik al een aantal keer de Nijmeegse 4daagse heb gelopen en in dit krantenartikel wordt de 4daagse van Nijmegen vermeld als voorbeeld voor een meerdaagse wandeltocht in Japan. In een begeleidend schrijven geeft ze nog wat meer informatie over deze tocht. Zou toch wel leuk zijn om deze tocht een keer te lopen! Wie weet……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *