Het regent eikeltjes om onze oren!

Het weerbericht voorspelde niet veel goeds, regen en harde wind. Perfect weer dus om een IKEA kast in elkaar te zetten. Dat waren we ook echt van plan, tot we de gordijnen openschoven en het zonnetje bleek te schijnen….. Die kast kan nog wel even wachten!

De fietsen hebben we bij één van de vier ingangen gezet, De Oase, want fietsen mag je niet in dit gebied.

Vlonder, Amsterdamse waterleidingduinen, Amsterdam, Holland, Nederland, bos, duin, Noordwijk, Zandvoort
Vlonder Amsterdamse Waterleidingduinen

Over een slingerende vlonder liepen we vervolgens naar het bezoekerscentrum. Nou moet je je niet al te veel hiervan voorstellen, maar het is de moeite waard om het voormalige pompstation even te bekijken.

De oranjekom, bezoekerscentrum, Amsterdamse waterleidingduinen, Noordwijk, Zandvoort, Nederland, Holland
De Oranjekom, Bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, binnen zie je de pompen nog staan en zijn de muren voorzien van prachtige paarse wandtegels en ander mooi metselwerk. Iets wat je niet zou verwachten van een gebouw met een industriële functie. Toen dacht men er kennelijk anders over!

Daarna vervolgden we onze weg weer door de duinen die voor een groot deel zorgen voor het drinkwater voor Amsterdam, wat al sinds 1853 gebeurd. Water uit de Rijn wordt hiernaar toe gebracht, waar het drie maanden lang gezuiverd wordt door het duinzand. De jonge prins Willem van Oranje stak de eerste spade hiervoor in de grond. Sindsdien zijn er steeds meer kanalen bij gegraven in het 3400 ha grote gebied tussen Zandvoort en Noordwijk. Uiteindelijk wordt het water technisch gezuiverd in de zuiveringsinstallatie op Leiduin.

Het is hier heerlijk wandelen en zo onverwachts! We dachten dat het slecht weer zou worden, maar in plaats daarvan regent het eikeltjes om ons heen! Het zonnetje schijnt heerlijk en op zo’n 100 meter afstand steken 3 damherten op hun dooie gemak het pad over.

Damhert, Amsterdamse waterleidingduinen, Noordwijk, Zandvoort, Nederland, Holland, bos, duin
Overstekende damhert in de Amsterdamse waterleidingduinen

Je mag hier buiten de paden lopen en als we langs één van de kanalen lopen zien we dat er hier nog veel meer herten zouden moeten lopen, het zand staat vol pootafdrukken van herten en maar weinig van mensen.

Vinken vliegen voor ons uit en als we een vogelhut in lopen kunnen we goed door de kijkgaten naar de watervogels kijken die er zwemmen. In de hut hangen grote posters met afbeeldingen van watervogels die je er zou kunnen zien zwemmen. Dat is fijn, want zo’n vogelkenner ben ik nu ook weer niet. Een eend is een eend, maar vraag mij niet of het een slobeend is of een wilde eend. Dan is zo’n posters een handig hulpmiddel.

Terug naar de uitgang kwamen wij nog langs een veld met grote paddestoelen, sommige waren zo groot dat ze hun eigen gewicht niet eens konden dragen!

Amsterdamse waterleidingduinen, Amsterdam, bos, duin, Noordwijk, Zandvoort, Nederland, Holand
Onderzijde van een grote paddestoel

Uiteindelijk hebben wij geen hele grote ronde gelopen, maar ondanks dat hebben we genoten van een prachtige tocht Als we langer de tijd hebben komen wij zeker terug voor een grotere tocht!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *